Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakira

 Shakira

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, (1977. február 2.) kolumbiai énekes-dalszerző, zenész, producer, táncos és filantróp, aki a 90-es évek közepétől az egyik legnagyobb alakja a pop-rock-latin zenének Latin-Amerikában. A 2000-es évektől pedig a világ egyik legsikeresebb előadóművésze. A BMI szerint Shakira a legtöbb lemezt eladó kolumbiai zenész, több, mint 60 millió lemezzel. 

Shakira az egyetlen közös gyermeke Nidya del Carmen Ripoll Torrado és a libanoni származású William Mebarak Chadid-nek. Nyolc idősebb fél-testvére van? négy fiú és négy lány az apja előző házasságából. 15 évesen kezdett el hastáncolni. Shakira arabul "hálás"-t jelnt. Ez a női alakja a Shakir névnek. Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte, Kolumbia északi részén. Shakira többek között a 140-es IQ-járól is ismert. Első versét már 4 éves korában megírta Kristályrózsa címmel. Ahogy idősödött, egyre jobban izgatta az írás, míg a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitől. A verseket amelyket írt, később dalba foglalta. Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta első dalát, a Tus Gafas Oscuras-t. Amikor 4 éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti életterembe, ahol Shakira először hallotta a doumbek-et, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Ekkor volt az a pillanat, amikor Shakira elhatározta, hogy előadó szeretne lenni. Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván, hogy túl erős a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden péneken az iskolában előadott egy hastánc számot. 10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni így a szülővárosában elismertté vált.

2001-ben megjelent első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melyből 13 millió példány talált gazdára világszerte. Számos zenei díjat nyert világszerte, többek között 8 Latin Grammy-t, 2 Grammy-t, 15 Billboard Music Award díjat, 4 MTV video Music Award díjat, egy People's Choice Award díjat és Golden Globe díjra is jelölték. Szintén ő az egyetlen dél-amerikai művész, aki első helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál és angol listákon.

Shakira a volt argentin elnök fiának Antonio de la Rúának a menyasszonya. Mindig is szerette a gyerekeket, így az alapítványán keresztül iskolákat építtet a rászoruló gyermekeknek. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul is.